Sirup od jaglaca

Jaglac nije samo lijep proljetni cvijet kojeg mnogi znaju kao jednog od vjesnika proljeća, nego je i vrlo ljekovita biljka. Najčešće se koristi za liječenje respiratornih bolesti i kašlja, a preparat koji se od njega najviše radi za ovu namjenu je sirup. Osim njega, često se koristi i kao čaj, također odličan za iskašljavanje i umanjenje sličnih tegoba.

jaglac

Jaglac se bere u rano proljeće. Tada ova bijelo-žuta biljka najviše cvjeta i tada se od njega rade ljekoviti pripravci koji se mogu konzumirati cijele godine.

Ljekovita svojstva jaglaca

Jaglac se najviše koristi za liječenje respiratornih tegoba. Budući da razrjeđuje sluz iz pluća, olakšava iskašljavanje i izaziva njeno lučenje. Zbog toga olakšava produktivan kašalj i smiruje tegobe bronhitisa.

Uz to, jaglac općenito djeluje umirujuće na živčani sustav, što je posebno djelotvorno kad se konzumira u obliku čaja. Čaj se posebno preporučuje djeci, koja ponekad ne žele uzimati sirup ili pastile. Djeca inače lako konzumiraju proizvode od jaglaca jer imaju sladak, ali blagi okus te se mogu uzimati uz med, pogotovo domaći, koji i sam olakšava upale grla i respiratorne probleme.

Recept za sirup od jaglaca

Sirup od jaglaca može se napraviti od njegovih cvjetova ili od korijena. I jedno i drugo se nabavlja u rano proljeće kada jaglac cvjeta. Jaglac treba brati na livadama ili u šumi daleko od prometnica, gdje ne postoji mogućnost od zagađenja biljke ispušnim plinovima. Bere se samo nekoliko cvjetova s biljke, kako je ne bismo u potpunosti uništili i kako bi mogla nastaviti rast.

Za sirup nam treba pola šalice cvjetova jaglaca, 200 g šećera i pola litre vode. Ubrane cvjetove najprije dobro operite i osušite. Šećer nakon toga prelijte vrućom vodom i miješajte ga na vatri kako bi se otopio. Suhe cvjetove jaglaca dodajte u vruću vodu i prije nego voda zavrije, toplinu posve smanjite. Kuhajte smjesu 2 i pol do 3 sata. Kako voda bude isparavala, smjesa će postajati sve tamnija, boje karamele. Nakon kuhanja smjesu procijedite, pa tekućinu čuvajte u staklenoj boci, u hladnjaku.

Ako pripremate sirup od korijena jaglaca, trebat će vam 4 jušne žlice suhog ili 8 žlica svježeg korijena jaglaca, 400 g meda ili 200 g šećera te pola litre hladne vode. Korijen prije pripreme usitnite. Zatim ga prelijte hladnom vodom, stavite na vatru i zagrijavate miješajući. Nakon što zakipi, dodajte šećer. Ako koristite med, stavljate ga kasnije.

Kuhajte smjesu 15 do 20 minuta, pa pustite da se ohladi. Kada dođe na 40 °C, procijedite je i dodajte med (ako niste dodavali šećer). Smjesu promiješajte da se med posve otopi, pa sve prelijte u staklenu teglu ili bocu i čuvajte u hladnjaku.

Sirup u oba slučaja konzumirajte ga, po potrebi, nekoliko puta dnevno, po 1-2 čajne žličice. Možete jesti sami sirup, sa žličicom meda ili ga miješati u čaj.

Autor: V.B., Foto: hans/Pixabay

Komentiraj

*