• Skip to secondary menu
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar
  • O nama
  • Kontakt
  • Marketing

Ekologija

www.ekologija.com.hr

  • Naslovnica
  • Organski vrt
  • Energija
  • Klima
  • Okoliš
  • Otpad
  • Prehrana
  • Turizam
  • Zdravlje
Vi ste ovdje: Naslovnica / Zdravlje / Sirup od jaglaca
jaglac

Sirup od jaglaca

Kategorija: Zdravlje

Jaglac nije samo lijep proljetni cvijet kojeg mnogi znaju kao jednog od vjesnika proljeća, nego je i vrlo ljekovita biljka. Najčešće se koristi za liječenje respiratornih bolesti i kašlja, a preparat koji se od njega najviše radi za ovu namjenu je sirup. Osim njega, često se koristi i kao čaj, također odličan za iskašljavanje i umanjenje sličnih tegoba.

jaglac

Jaglac se bere u rano proljeće. Tada ova bijelo-žuta biljka najviše cvjeta i tada se od njega rade ljekoviti pripravci koji se mogu konzumirati cijele godine.

Ljekovita svojstva jaglaca

Jaglac se najviše koristi za liječenje respiratornih tegoba. Budući da razrjeđuje sluz iz pluća, olakšava iskašljavanje i izaziva njeno lučenje. Zbog toga olakšava produktivan kašalj i smiruje tegobe bronhitisa.

Uz to, jaglac općenito djeluje umirujuće na živčani sustav, što je posebno djelotvorno kad se konzumira u obliku čaja. Čaj se posebno preporučuje djeci, koja ponekad ne žele uzimati sirup ili pastile. Djeca inače lako konzumiraju proizvode od jaglaca jer imaju sladak, ali blagi okus te se mogu uzimati uz med, pogotovo domaći, koji i sam olakšava upale grla i respiratorne probleme.

Recept za sirup od jaglaca

Sirup od jaglaca može se napraviti od njegovih cvjetova ili od korijena. I jedno i drugo se nabavlja u rano proljeće kada jaglac cvjeta. Jaglac treba brati na livadama ili u šumi daleko od prometnica, gdje ne postoji mogućnost od zagađenja biljke ispušnim plinovima. Bere se samo nekoliko cvjetova s biljke, kako je ne bismo u potpunosti uništili i kako bi mogla nastaviti rast.

Za sirup nam treba pola šalice cvjetova jaglaca, 200 g šećera i pola litre vode. Ubrane cvjetove najprije dobro operite i osušite. Šećer nakon toga prelijte vrućom vodom i miješajte ga na vatri kako bi se otopio. Suhe cvjetove jaglaca dodajte u vruću vodu i prije nego voda zavrije, toplinu posve smanjite. Kuhajte smjesu 2 i pol do 3 sata. Kako voda bude isparavala, smjesa će postajati sve tamnija, boje karamele. Nakon kuhanja smjesu procijedite, pa tekućinu čuvajte u staklenoj boci, u hladnjaku.

Ako pripremate sirup od korijena jaglaca, trebat će vam 4 jušne žlice suhog ili 8 žlica svježeg korijena jaglaca, 400 g meda ili 200 g šećera te pola litre hladne vode. Korijen prije pripreme usitnite. Zatim ga prelijte hladnom vodom, stavite na vatru i zagrijavate miješajući. Nakon što zakipi, dodajte šećer. Ako koristite med, stavljate ga kasnije.

Kuhajte smjesu 15 do 20 minuta, pa pustite da se ohladi. Kada dođe na 40 °C, procijedite je i dodajte med (ako niste dodavali šećer). Smjesu promiješajte da se med posve otopi, pa sve prelijte u staklenu teglu ili bocu i čuvajte u hladnjaku.

Sirup u oba slučaja konzumirajte ga, po potrebi, nekoliko puta dnevno, po 1-2 čajne žličice. Možete jesti sami sirup, sa žličicom meda ili ga miješati u čaj.

Autor: V.B., Foto: hans/Pixabay

Kilimandžaro ostaje bez snjega

Vanjske padine Kilimandžara, najvišeg samostojećeg planinskog masiva na svijetu (5.100 metara visinske razlike od najbližeg mjesta Moshi), više ne krase bijeli jezici ledenjaka koji su na njima tisućljećima brazdali … [više] about Kilimandžaro ostaje bez snjega

Reciklažno dvorište

Kako u zadnje vrijeme sve više vodimo bitku sa neprekidnim zagađenjem okoliša i neodgovornim ponašanjem ljudi, tako se sve više stručnjaka okreće rješenjima koji će pomoći da naš planet poživi još malo, prije nego što ga … [više] about Reciklažno dvorište

Vrste čajeva

Kultura pijenja čaja usvajana je tijekom povijesti te prilagođavana utjecajima raznih prostora. Odgovarajući dijelovi biljke skupljaju se u točno planiranim fazama razvoja te se brižljivo prerađuju kako bismo sačuvali … [više] about Vrste čajeva

Reader Interactions

Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Primarni stupac

Novo

oneciscenje-plaza

Mikroplastika u moru

Pitanje onečišćenja mora mikroplastikom sve je češće u posljednje vrijeme, a plastika koja se sve više nakuplja u o … [više] about Mikroplastika u moru

zelena-fasada

Zelene fasade

Uživanje u zelenilu u centru grada luksuz je koji si malo tko danas može priuštiti. Sve je manje zelenih površina, … [više] about Zelene fasade

solarna-elektrana-na-krovu

Solarna elektrana na krovu

Ako razmišljate o ugradnji solarnih panela na krov, vjerojatno vas zanima kako taj cijeli proces izgleda, koliko će vas … [više] about Solarna elektrana na krovu

sinclair-okrugli-stol

Održan okrugli stol na temu “Poduzetnička klima u Hrvatskoj”: Evo koji su zaključci stručnjaka

Povodom otvorenja novih prostorija tvrtke Sinclair, zagrebačkog specijalista za klima uređaje i dizalice topline, održan … [više] about Održan okrugli stol na temu “Poduzetnička klima u Hrvatskoj”: Evo koji su zaključci stručnjaka

kimbino-logo

Ekološka osviještenost uz Kimbino

U današnje vrijeme sve se vrti oko marketinga. Možete imati najbolji proizvod na tržištu, ali ako nemate marketinšku … [više] about Ekološka osviještenost uz Kimbino

zastita-okolisa

Kartagenski protokol

Prvotno je u Rio de Janeiru na Konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju 1992. godine otvorena za potpisivanje … [više] about Kartagenski protokol

Copyright © 2010.–2023. Informativka d.o.o. Sva prava pridržana (uvjeti korištenja).