Namirnice bogate mineralima

Teško je zamisliti funkcioniranje bez konzumiranja onih namirnica koje obiluju važnim i neophodnim nutrijentima. Usvajanje zdravih životnih navika i više je nego važno jer samo tako možete biti sigurni da ćete dobiti potrebne vitamine, minerale i vlakna.

djevojka jede jogurt

Za vitamine se već dugo zna kako su neophodni za život bez bolesti i određenih tegoba. Vitamini A, B, D, C i E su glavni saveznici kada je u pitanju borba, ali i prevencija od određenih bolesti. Do vitamina možete doći na nekoliko načina, a najbolji i najprirodniji je putem konzumacije sezonskog voća i povrća.

Jeste li znali da život bez minerala može uzrokovati ozbiljne probleme sa srcem?

Minerali su glavni saveznik u borbi protiv srca i to najviše kalij. Nalazi se u raznim namirnicama, a moći ćete ga dobiti ako konzumirate voće, povrće i ribu. Kalij je samo jedan mineral koji se mora naći na listi svih onih namirnica koje u sebi imaju sve potrebne minerale. Pročitajte bez kojih minerala čovjek ne može funkcionirati.

Fluorid je mineral važan za kosti, a pomaže očvrsnuti i učiniti otpornom zubnu caklinu. Osim toga fluorid povećava trajnost kostiju, ali i njihovu čvrstoću. Fluroid se nalazi u morskoj ribi, čaju, želatini te tekućoj vodi.

Natrij je važan jer kontrolira stezanje mišića i pomaže raspodijeliti tekućine. Nalazi se u soli, sojinom umaku i slanim namirnicama. Mnogi kada čuju za kalcij ne mogu, a da ne pomisle na kosti. Jeste li znali da se preko 90 % kalcija nalazi u kostima? Nalazi se u ribi i mliječnim proizvodima.

Magnezij je potreban za rad srca i mišića te pravilan rad kostiju. Namirnice u kojima ima najviše magnezija su: lješnjaci, orasi, mahunarke, žitarice, zeleno povrće, sjemenke, sojini proizvodi i mineralna voda.

Jod je važan za pravilan rad štitnjače, a njegov manjak može dovesti do povećanja štitnjače. Najviše ga ima u jogurtu i morskim travama. Cink je odličan ako želite imati jaki imunitet. Nalazi se u ribi, mesu, grahu i cjelovitim žitaricama.

Usvojite zdrave životne navike i pobrinite se da u svojoj prehrani imate podjednaku količinu svih važnih nutrijenata. Bilo bi dobro kada bi konzumirali raznovrsnu prehranu jer samo tako svom organizmu možete pružiti sve ono što mu treba.

Autor: S.Š., Foto: paffy/Shutterstock

Komentiraj

*