Ilegalna odlagališta otpada

Možda volite šetati šumom sa psom, možda volite brati gljive ili ljekovito bilje koje sušite za domaće čajeve i pripravke. Volite provesti vrijeme u nedirnutoj prirodi. No pričekajte, je li ona zaista toliko netaknuta koliko se čini. Odjednom usred bujne zelene šume nailazite na gomilu otpada.

ilegalni otpad

Ilegalni otpad, Foto: Tonis Valing/Shutterstock

Plastični kanisteri, automobilske gume, vrećice lepršaju na vjetru i uokolo leže pobacane stare tipkovnice ili mikrovalne pećnice. Vjerojatno ste zgroženi prizorom i nemarnim odnosom krivaca spram ovog mjesta koje toliko volite.

Ovo je postala realnost. Neke osobe jednostavno nije briga gdje će ostaviti svoj otpad, glavno da se više ne nalazi u njihovu dvorišu, pa dalje neka se za njega pobrine netko drugi. Vijest o ovakvom ilegalnom odlagalištu proširi se kao šumski požar i ona imaju tendenciju rasti.

Ne radi se samo o tome da nagrđuju okolinu već su potencijalno vrlo opasna tempirana bomba. Ovisi što se na ilegalnom odlagalištu nalazi takvu će štetu i uzrokovati. Ako se radi prvenstveno o organskom otpadu pogodovat će naglom bujanju glodavaca i truljenjem izazivati bolesti koje će oni dalje prenositi okolicom.

Ako se pak radi o elektronskom otpadu, ili još gore baterijama i akumulatorima, možemo se pripremiti na zagađenje podzemnih voda kada toksične tekućine krenu istjecati iz svojih spremnika i natapati tlo. Problemi ovoga tipa posebice su bili izraženi u Istri.

No ipak ne možemo reći da pomaci nisu vidljivi. Veliki broj ilegalnih odlagališta je pronađen i maksimalno saniran u raznim akcijama i pothvatima onih koji se ponekad osjećaju kao da se bore s vjetrenjačama neznanja. Lakši put uglavnom nije onaj pravi i potrebno je donijeti ispravnu odluku i sanirati svoj otpad na način na koji je predviđeno.

Vrijedni ljudi koji rade na borbi protiv ove hidre trude se obrazovati javnost o štetnim posljedicama ovakva nesavjesna djelovanja i održavaju razne seminare i radionice kako bi podigli svijest o realnim opasnostima ovih divljih šumskih smetlišta. Želite li doista da naš planet izgleda kao uvodna scena crtanog filma Wall-E?

Autor: L.K.

Komentiraj

*