Prekomjerna upotreba pesticida čiji se ostaci mogu pronaći u svim vrstama voća i povrća zabrinjava sve potrošače i postavlja se pitanje koliko je tih štetnih sredstava upotrebljeno na, primjerice, jednoj jabuci prije nego što je ona stigla na naš stol.
Pesticidi ili zaštitna sredstva su tvari za suzbijanje štetnih organizama, a mogu biti sintetičke kemijske tvari i ponekad, ali rijetko, mogu biti prirodnog podrijetla. Uglavnom je riječ o toksičnim tvarima čija je zadaća selektivno uništavanje štetnika.
Vrste pesticida
Ovisno o vrsti organizama za čije se suzbijanje koriste, pesticidi se dijele na zooicide (koji suzbijaju nametnike životinjskog podrijetla) i fitocide (koji suzbijaju nametnike biljnog porijekla).
Zoocidi se dijele na:
- insekticide (sredstva za suzbijanje kukaca)
- akaricide (za suzbijanje grinja)
- nematocide (za suzbijanje nematoda/oblića)
- limatocide (za suzbijanje puževa)
- rodenticide (za suzbijanje glodavaca)
- korvicide (za odbijanje ptica)
Fitocidi se dijele na:
- herbicide (sredstva za suzbijanje korova)
- fungicide (sredstva za suzbijanje korova)
Štetnost pesticida za ljude
Iako u agronomiji postoje brojne druge metode zaštite bilja, poput mehaničke, agrotehničke, biološke, karantenske i drugih, kemijska metoda zaštite je daleko najzastupljenija.
Danas je konvencionalnu poljoprivrednu proizvodnju nemoguće zamisliti bez upotrebe pesticida, a takav način zaštite bilja sa sobom nosi niz negativnih popratnih pojava.
Zabilježeni su brojni slučajevi trovanja ljudi, ali i životinja te poljoprivrednih usjeva. Do trovanja ljudi pesticidima dolazi na nekoliko načina: kroz usta te putem kože ili disajnih organa. Životinje se najčešće truju konzumiranjem tretiranih biljaka, dok se bilje oštećuju samim nanošenjem pesticida.
Pesticidi su opasni čak i kada ne izazivaju akutno trovanje, jer imaju sposobnost nakupljanja u tkivima ljudi i životinja (najviše u masnom tkivu, bubrezima i jetri).
Znastvenim istraživanjima je dokazano da pesticidi mogu uzrokovati niz zdravstvenih problema i ugroziti ljudski život.
Godinama je proučavana veza između pesticida i dijabetesa, a posljednji dokazi upućuju na to da pesticidi stvaraju otpornost tijela na inzulin.
Više do 200 istraživanja je potvrdilo da pesticidi mogu uzrokovati i nekoliko vrsta raka, uključujući leukemiju, limfom, rak mozga, dojki, debelog crijeva, prostate, pluća i jetre. Istraživanjima je otkriveno da pesticidi djeluju i na pretilost i neravnotežu hormona u tijelu.
Voće i povrće s najviše pesticida:
- jabuke
- jagode
- breskve
- nektarine
- grožđe
- celer
- cherry rajčice
- krastavci
- krumpir
- špinat
- ljute paprike
- tikvice
- kelj
- zelena salata
Voće i povrće s najmanje pesticida:
- kukuruz
- kupus
- grašak
- luk
- patlidžan
- šparoge
- gljive
- batat
- avokado
- ananas
- mango
- papaja
- grejp
- kivi
- dinje
Kad god je to moguće, od lokalnih proizvođača kupujte povjereno voće i povrće organskog podrijetla. Kada niste sigurni, ogulite koru ako je to moguće jer je to sigurnije nego da namirnice s prvog popisa jedete s korom.
Autor: A.V., Foto: RitaE/Pixabay
Odgovori