Kako uštedjeti struju

Struja je svaku sezonu sve skuplja, pogotovo u zimskom razdoblju, zato mnogi pribjegavaju malim trikovima kojima se struja može uštedjeti. Najpoznatiji i najčešći način je korištenje velikih kućanskih aparata kada je ona jeftinija, odnosno poslije 21 sat zimi ili poslije 22 sata ljeti. To znači da se perilica za robu i perilica za suđe uključe tek kasno navečer, baš kao što mnoge žene tek tada i peglaju. Ali koji su drugi trikovi kojima možete uštedjeti energiju, a da ne morate drastično mijenjati životne navike ili u ičemu oskudijevati?

zarulja

Štednja struje na kućanskim aparatima

Za početak, pobrinite se da vam kućanski aparati i bijela tehnika, što manje troše. Oni su ionako najveći potrošači, pa na par načina na njima možete i najviše uštedjeti. Kupujte uvijek one aparate najvišeg energetskog razreda (A, A+, A++…) jer oni troše najmanje električne energija. Možda ćete ih pri kupovini platiti nešto više, ali će vam se taj ulog s vremenom itekako vratiti.

Hladnjak uvijek stavite u dio kuhinje koji nije izravno izložen suncu i gdje se ne naslanja na pećnicu. Ako je hladnjak na hladnijem mjestu, trebat će manje energije da se ohladi i zadržava tu temperaturu. Iz istog razloga, nemojte mu vrata držati predugo otvorena. Prije nego otvorite hladnjak, razmislite što trebate iz njega, kako ne biste stajali pred njegovim otvorenim vratima deset minuta i tako pustili svu hladnoću van.

Na bojleru uštedite tako da ne rasipate toplu vodu, na primjer, zatvorite slavinu dok perete zube ili šamponirate kosu. Ako idete na put, uvijek ga isključite, jer tako neće nepotrebno održavati velike količine vode toplima.

Ušteda struje na kuhanju

Umjesto da kuhate na struju, kupite ploču za kuhanje koja radi na plin. Kuhanje na plin mnogo je jeftinije. Ako ipak ne odustajete od ploče na struju, uvijek kuhajte u posuđu s potpuno ravnim dnom, jer će ono bolje prianjati na ploču i time se brže zagrijavati, a hrana u njemu brže će se skuhati.

Što manje koristite i kuhala za vodu. Puno je jeftinije zagrijati vodu za čaj ili kavu na štednjaku. A ako ne možete bez svog kuhala, u njemu zagrijte samo onoliko vode koliko vam treba za tu namjenu. Suludo je svaki put potrošiti više struje za zagrijavanje litre vode, ako ćete iskoristiti samo 2 decilitra.

Nepotrebno curenje struje

Ostale aparate u kući, koje ne koristite stalno, iskopčajte iz struje. Svi električni aparati uključeni u utičnicu troše struju i kada su ugašeni. Zato nemojte iskopčati samo, primjerice toster, nego i punjače za mobitele. Ako ne koristite stolna računala, laptope ili tablete, nemojte ih samo staviti u standby-poziciju, nego ih posve isključite.

Što manje koristite nepotrebne funkcije aparata. Na primjer, ako je vani topao i sunčan dan, nemojte koristiti sušilicu za rublje, nego robu stavite da se suši na svježem zraku. Isto tako, perilicu za suđa namjestite na program koji nema sušenje posuđa. Umjesto toga, nakon što perilica opere, otvorite vrata, pa neka se suđe suši na zraku.

Svaki od ovih nekoliko savjeta uštedjet će vam i po malo novca, što se na kraju može znatno osjetiti na vašem računu za struju. A ako želite svojim svakodnevnim navikama još više pridonijeti okolišu i prirodi, pročitajte kako voditi eko kućanstvo.

Autor: V.B., Foto: Patrick Foto/Shutterstock

Komentiraj

*