Zagađenje površinskih i podzemnih voda

Voda je život! Vrlo se lako razmetati ovom krilaticom u lažnim naporima da se doista nešto postigne. Neprestano se govori o čistoj pitkoj vodi koja mora biti dostupna svima i koja je pravo svakog čovjeka na ovome planetu. No opet nekako u bijelom šumu komunikacije ova poruka se iznova gubi i ekonomski interesi iznova postaju važniji od ljudskih života.

zagađena voda

Zagađena voda, Foto: Korionov/Shutterstock

Mnogo je važnije uložiti u prijevoz milijuna barela nafte preko oceana nego uvesti jedan cjevovod u udaljeno selo.

Tako će to i bit dok god se taj cjevovod ne pokaže jednako isplativim. Hoćemo li za nekoliko desetaka ili možda stotinu godina trgovati vodom kao što to sada činimo fosilnim gorivima? Hoćemo li vodu plaćati zlatom i koliko nas će u tome trenu ostati žedno? Sve su ovo pitanja koja se javljaju u osvit postindustrijskog doba i čije ignoriranje će dovesti do kolapsa ekosistema.

Mislite li da vas beton može održavati na životu, jednako kao šuma polje ili ocean? Svakodnevno gledamo vijesti i vidimo prevrnut tanker oko kojeg pluta izdajnička masna mrlja, elektrana je imala nezgodu i tisuće i tisuće litara radioaktivne vode natopilo je okoliš.

Kuda odlazi sva ova voda? Zemlja je do jedne mjere sposobna sanirati ovu štetu? No svaki sustav ima svoje granice i mi ih guramo do točke pucanja. Koliko još dok čaša pitke vode ne postane luksuz kao u dobro poznatom filmu Vodeni Svijet? I naftna mrlja koja se širi oceanom i radioaktivne otpadne vode, sve one će na kraju završiti u vašem organizmu na ovaj ili onaj način.

Pripazite stoga odlučite li posipati tlo nekim pesticidom kako biste iz svog ružičnjaka ili povrtnjaka potjerali nametnike, odlučite se ponekad za alternativne načine prijevoza osim automobila, jer svaka vaša bespotrebna vožnja i paljenje automobila podržava i jača sustav koji je neodrživ.

Zagađenje voda je realni problem koji ne zaobilazi baš nikoga. Ovo nije problem koji neće zaobići bogate. I oni će jesti otrovanu ribu iz zagađenog oceana, oni će otvoriti slavinu kako bi popili vode. Nema tog filtera na svijetu koji može profiltrirati ovaj ljudski faktor. Stoga pažlljivo s kemikalijama, izlijevanjem ulja, masti ili kemikalija u odvode…već sutra bi ovi isti spojevi mogli plutati u vašoj čaši.

Autor: L.K.

Komentiraj

*