Izumiranje pčela

Koliko puta ste se samo nanervirali kada vam je na nekom ručku na otvorenom dosađivala neka uporna pčela? S mješavinom netrpeljivosti i straha ste odmahivali rukom i pokušavali je otjerati od mesa s roštilja ili salate. No znate li uopće koga tjerate i koliko je bitna ova mala životinjica?

pčela

Pčela, Foto: PMACD-PHOTOGRAPHY7Shutterstock

Pčele su nevjerojatno važne i jedan od stupova na kojima počiva prehrambeni lanac. Kako to fukcionira? Naravno svi smo još u osnovnoj školi učili o pčelama koje oprašuju cvijeće, voće i povrće. Ali znate li doista kolika je važnost prenošenja peluda?

Bez oprašivanja nema biljaka, bez biljaka nema životinja, a bez njih čovječanstvo ostaje bez primarnih izvora hrane i slijedi val gladi i umiranja. Možda se ovo čini kao apokaliptično proročanstvo, ali realna procjena je da bi nakon 4 godine od izumiranja posljednje kolonije pčela čovjek bio na rubu izumiranja ili suočen sa najvećom epidemijom gladi koju je svijet ikada vidio.

Europa i SAD od kraja 1980-ih godina zabilježili su rastući trend izumiranja pčelinjih kolonija koje na pojedinim područjima dosežu i do 80%. Izumiranje pčela nedvojbeno bi dovelo do kolapsa ekosistema i uništilo poljoprivredu kakvu poznajemo danas.

Ovo bi trebalo oglasiti apsolutno sve ekološke alarme. Dok mi sjedinmo ispred svojih ekrana i mozgamo o globalnom zatopljenju (bilo ono stvarno ili ne), koje će nas uništiti polako, ova eminentna katastrofa prolazi ispod radara hitnih ekoloških ciljeva.

Nitko ne zna točno koji je razlog ovakvog masovnog pomora pčela iako se nagađa o nekoliko čimbenika od kojih bi mogao biti odgovoran bilo koji od njih ili se pak radi o kombinaciji svih faktora. Glavni krivci na koje se sumnja su novi pesticidi kojima se posipaju usjevi kako bi donijeli maksimalni profit. Također je alarmantna informacija dobivena u istraživanju od prije nekoliko godina da pčele masovno umiru jer se ne znaju vratiti u košnice.

Nešto iz okoline ih toliko ometa da u potpunosti izgube orijentaciju. Iako se sumnja na toksine iz okoline vrlo je vjerojatno da dio krivnje leži i u elektromagnetnom zračenju kojim smo neprestano okruženi. U svakoj sekundi kroz vaše tijelo prolaze stotine i tisuće radiovalova i frekvencija kojih niste ni svjesni.

U preživjelim pčelama su zapažene mnogostruke infekcije i mnoge od njih su također bile zaražene i gljivicama. Kako se premalo resursa usmjerava u rješavanje ovog problema, rješenje još nije na pomolu. Ne možemo znati što je točno bilo sposobno u potpunosti srušiti imunološki sistem ovih vrijednih malih životinja.

Nadamo se da će odgovori i sukladno njima provedena rješenja nastupiti prije nego što bude prekasno. Cijenite svaki griz jabuke koju jedete. Nikada ne znate koja će vam biti posljednja.

Autor: L.K.

Komentiraj

*