Glogove kapi

Ljekovitost biljke glog poznata je već dugo vremena, pa su njegovi preparati nezaobilazni dio narodne medicine. Glog se najčešće koristi za sprječavanje ili ublažavanje tegoba kardiovaskularnog sustava, što znači da, između ostalog, uravnotežuje krvni tlak i sprječava infarkt. Glog se može koristiti kao čaj ili tinktura, što zovemo glogovim kapima.

glog

Ali kardiovaskularne bolesti nisu jedino za što se glog koristi. Postoji još mnogo tegoba za koje je odličan, sve zahvaljujući njegovim crvenim bobicama, bijelim cvjetovima slatkog mirisa i zelenom lišću, za koje je karakteristično da ne gube ljekovita svojstva dok su svježi. Evo za što sve koristiti kapi ove biljke.

Ljekovitost gloga

Preparati od gloga prije svega djeluju na rad srca i krvnih žila. Biljka ima jako antioksidativno djelovanje, zbog čega otklanja masnoće iz organizma, pa tako i krvnih žila. Time sprječava začepljenje arterija i nastanak infarkta. Uz to, sprječava aritmiju, smanjuje tegobe oslabljenih srčanih mišića, snižava visoki krvni tlak i viski kolesterol, ali i povisuje niski krvni tlak. Sve ovo sprječava i nastanak dijabetesa, srčanog zatajenja i ateroskleroze.

Glogove kapi odlične su i za poboljšanje slabe cirkulacije, smanjenje nervoze i ublažavanja insomnije. Zbog toga što topi masti, koristi se i u kozmetici za smanjenje celulita te općenito za mršavljenje.

Izrada glogovih kapi

Tinktura od gloga odličan je alternativni lijek za sve koji pate od navedenih problema, pogotovo ako su tek u početnom stadiju bolesti. Kapi će tada djelovati na tegobe i značajno ih manjiti čak i bez upotrebe konvencionalnih lijekova. Tinkturu možete lako napraviti i sami.

Za izradu vam treba 60 grama svježih cvjetova i listova gloga, medicinski alkohol od najmanje 70%, a i onaj od 96%. Ako želite, možete ih zamijeniti i čistom votkom. Postupak je takav da u čistu staklenku, koja se može hermetički zatvoriti, stavite cvjetove i u potpunosti ih prelijete alkoholom. Zatvorite staklenku i tri tjedna je držite na tamnom i suhom mjestu. Nakon toga sadržaj procijedite i pakirajte u manje bočice, najbolje u male staklene s kapaljkom, što će vam pomoći u doziranju tinkture.

Tinkturu možete raditi i od bobica gloga, umjesto cvjetova. U tom slučaju bobice pritisnite kako bi u alkoholu stajale cijelo vrijeme zgnječene. U alkoholu ih držite najmanje četiri, a najviše šest tjedana, povremeno je mućkajući. Pri tome pazite da bobice ne dođu u dodir sa zrakom, bilo iznad ili ispod poklopca.

Korištenje glogovih kapi

Tinkturu možete uzimati tri puta na dan po 5 kapi sa žličicom meda ili 10 kapi s vodom ili čajem. Pijte je oko pola sata prije obroka. Ako već pijete neke lijekove za srce, posavjetujte se s liječnikom prije uzimanja tinkture. U slučaju bilo kakvih nuspojava, poput mučnine, glavobolje, probavnih smetnji, vrtoglavice i slično, prekinite s uzimanjem. Budući da glog može uzrokovati pospanost, nemojte ga koristiti prije dužih putovanja automobilom.

Ako patite od visokog kolesterola ili sličnih kardiovaskularnih bolesti, pogledajte kako smanjiti rizik od infarkta konzumacijom ulja repice.

Autor: V.B., Foto: Hans/Pixabay

Komentiraj

*