Električni automobil

Električni automobil se pokreće elektromotorom koristeći električnu energiju koja se nalazi u akumulatoru. Za takvim je automobilima vladala velika potražnja početkom 20. stoljeća sve dok masovna proizvodnja vozila na benzin nije dovela do smanjenja korištenja auta na električni pogon.

električni automobil

Energetska križa 70-ih i 80-ih dovela je do kratkotrajnog zanimanja za elektromotore, da bi se od 2000. vratio interes za autima na električni pogon, a sve zbog povećanja cijene nafte kao i sve veće potrebe za smanjenjem stakleničkih plinova.

Upravo je zaštita okoliša bila jedan od razloga zbog čega se povećavao broj zainteresiranih za vozila koja se pokreću posebnim akumulatorom. Električni automobili imaju nekoliko prednosti u odnosu na automobile s unutarnjim izgaranjem:

  • manje onečišćenje zraka
  • smanjena emisija stakleničkih plinova
  • manja ovisnost o nafti

Postoji još jedna prednost, a to je manja potrošnja po kilometru. Ona je otprilike osam puta niža od motora s unutarnjim izgaranjem.

Kako postoje prednosti tako se spomenuti modelu vozila suočavaju i s nekoliko nedostataka, a to je da su skuplji od hibridnih automobila te vozila s unutarnjim izgaranjem. Glavni razlog su litij-ionski akumulatori čija je cijena ipak počela polako padati.

Kada su u pitanju tekući troškovi oni se nadovezuju na održavanje i zamjenu akumulatora, zbog toga što ima 5 pokretnih dijelova u motoru, za razliku od benzinskog automobila koji ima preko stotinu dijelova.

Električni motori imaju veliku snagu prema masi i mogu koristiti po jedan motor za svaki kotač, a što pruža mogućnost bolje raspodjele snage za vrijeme skliskih uvjeta. Ako su motori direktno povezani s kotačima, to smanjuje broj pokretnih dijelova zbog čega se povećava velika iskoristivost električnih motora.

Glavno pitanje koje muči sve one koji su razmišljali o nabavci automobila (kao odlično rješenje za okoliš) je punjenje. Najbolje rješenje je punjenje preko utičnice na gradskoj mreži.

Troškovi punjena ovise o cijeni električne energije koja ovisi u kojoj državi punite auto. Za razliku od hibridnih automobila, potpuno električna vozila imaju domet od 125 do 160 km po punjenju, iako granica nije fiksna i cijelo vrijeme se pomiče. Hibridi su odlično rješenje za vožnju po mjestima gdje nema puno punionica na raspolaganju.

Prije nego se odlučite za model treba razmisliti gdje ćete se najviše voziti. Tako su manji i jeftiniji modeli pravo rješenje za gradove u kojima se nalaze punjači, dok su skuplji modeli savršeni za one koji rade puno km. Ako ste u kategoriji onih koji ne rade velik broj kilometara onda su za vas modeli s dosegom oko 100 km.

Autor: S.Š., Foto: Mariordo/Wikimedia

Komentiraj

*