Crni češnjak

Crni češnjak nije vrsta srodna bijelom češnjaku već se dobiva procesom fermentacije bijelog češnjaka. Radi se o dodatku prehrani kojim se kroz razne stadije, u kojima se izmjenjuju važnost i toplina, a koji traju mjesec dana, povećavaju ljekovita svojstva češnjaka.

crni-cesnjak

Tijekom prerade dolazi gotovo u potpunosti do smanjenja intenzivnog okusa i mirisa češnjaka koji je mnogima zbog toga i odbojan te ga ne žele koristiti. Crni češnjak je upravo naprotiv, blagog i neutralnog mirisa i okusa. Zbog procesa fermentacije crni češnjak više podsjeća na suho voće i to okusom i teksturom. Crni češnjak koristi se u narodnoj medicini kao jedan od jačih prirodnih lijekova. Njegova posebna receptura dugo se čuvala i bila je tajna.

Ljekovitost crnog češnjaka

Crni češnjak ima daleko više antioksidansa, i aminokiselina nego bijeli češnjak. Ljekoviti sastojak S-Alilcistein koji je važan jer smanjuje kolesterol na prirodan način, u porastu je upravo zbog fermentacije. Bijeli češnjak je sam po sebi prepun antioksidansa koji se ovim procesom povisuju. Antioksidansi štite tijelo od slobodnih radikala te ga čiste od toksina i štetnih metala koji se nakupljaju u tijelu. Dovoljnim uzimanjem namirnica čija su svojstva antioksidativna, tijelo je zaštićeno od toksina što uvelike smanjuje rizik od nastanka karcinoma, tijelo se vraća u ravnotežu te drži u balansu su sve hormone.

Redovitim konzumiranjem crnog češnjaka možete vrlo brzo i prirodno sniziti povišeni krvni tlak te smanjiti mogućnost začepljenja krvnih žila. Ako patite od čestih glavobolja i migrena, brzo ćete ih ublažiti sve dok u potpunosti ne nestanu.

Stimuliranjem bijelih krvnih zrnaca, crni češnjak će pomoći u jačanju imuniteta te pomoći u borbi protiv svih infekcija. Uspješno liječi Kandidu, a osim što djeluje antigljivično, ima snažna antibakterijska i antivirusna svojstva. U prošlosti se često koristio kod bolesnika koji nisu reagirali na antibiotik. Ako imate problema s povišenim šećerom u krvi, pomoć potražite u fermentiranom češnjaku koji ga snižava i potiče proizvodnju inzulina.

U tradicionalnoj medicini crni češnjak se preporučuje za reguliranje hormona, bolji rad reproduktivnih organa te za veći libido.

Crni češnjak u kuhinji

Fermentirani crni češnjak se u kuhinji koristi jednako kao i bijeli. Vrijedno je ljekovito sredstvo, ali i začin te prepoznata gastronomska delicija. Krasi ga slatkast okus te aroma okusa kao karamele i tamne čokolade. Osim slatkastog okusa, on je pomalo i gorak i kiseo, najsličniji sojinom umaku i balzamičnom octu.

Možete ga vrlo lako zamijeniti u svim jelima u kojima ste koristili bijeli češnjak. Ne možete pogriješiti jer je crni češnjak puno blažeg okusa.

Iako je Internet prepun recepata kako se može od bijelog češnjaka dobiti crni češnjak, preporučujemo da ga ipak sami ne radite jer je proces pomalo kompliciran, traje šest tjedana i za to vrijeme mora biti idealan omjer vlažnosti i temperature. Crni češnjak možete kupiti u svim bolje opremljenim trgovinama zdrave hrane. Želite li tijelo dodato osnažiti i zaštititi ga od bolesti, napravite tinkturu od češnjaka.

Autor: M.L., Foto: Foodista/Wikimedia

Komentiraj

*