Vukovi kao ugrožena vrsta

Jeste li razmišljali o ugroženim vrstama kojima prijeti izumiranje? Teško je biti imun na sve one informacije kojima ste svakodnevno izloženi, a koje govore o izumiranju pojedinih vrsta. Ugrožavanje prirode i onoga što ona može ponuditi ne predstavlja opasnost samo za životinje i biljke, nego i čovjeka.

čopor vukova

Svaka osoba na ovoj planeti ima svoju ulogu, pa tako i odgovornost prema ostalim stanarima s kojima dijeli životni prostor. Ne treba zaboraviti na biljke koje se nalaze ispod vašeg prozora, ili na životinje koje žive u vašoj neposrednoj blizini.

Što je s ugroženim vrstama i koliko ih ima? Tko sve pripada toj skupini i koliko se poduzelo kako bi se taj problem riješio? Sve su to pitanja s kojima se bave ekološki svjesni ljudi koji žele pomoći prirodi i zadržati njezinu ljekovitost i čaroliju kako bi još dugo mogla uveseljavati generacije koje će doći.

Jeste li čuli za livadnog plavca? Radi se o prekrasnoj vrsti leptira koje ima sve manje. Osim njih i crvenih koralja ne treba zaboraviti na vukove, kojih polako nestaje. Vuk je poznat kao plemenit stanovnik šume koji ovdje postoji još od davnih dana.

Nažalost brojne aktivnosti kao što je sječa šume te izlov zbog krzna doveli su do toga da je vukova sve manje, a tome se ne vidi kraj. Vukovi stradavaju i zbog drugih razloga, a koji nemaju puno veze sa čovjekom.

To su njihova prirodna staništa na kojima ih mnogo gine zbog bolesti, nedostatka hrane ili borbe s drugim vukovima. Ali koliko to god izgledalo kao da čovjek nema utjecaja, ipak je svojim neposrednim djelovanjem ugrozio vukove na više načina.

Utjecaj koji čovjek ima na polako nestajanje vukova može se svrstati u tri kategorije. Kao prva se navodi direktan utjecaj, a to je postavljanje zamki, nezakoniti i zakoniti odstrjel te širenje zaraze tako što se ne cijepe psi.

Druga kategorija je ona koja uključuje utjecaj na stanište gradnjom autocesta, sječom šuma i zagađenjem. Treća kategorija je utjecaj koji imaju na plijen vukova i to najviše preko krivolova. Zar nije vrijeme da se svatko od nas zapita što učiniti kako bi i ove životinje imale pravo na život poput ostalih?

Autor: S.Š., Foto: R. Audette/Shutterstock

Komentiraj

*