Tamna strana blagdana

Jeste li znali da se količina otpada za vrijeme blagdana udvostruči? Nažalost najnovija istraživanja su pokazala da pojedine zemlje kao što je Velika Britanija u vrijeme blagdana proizvedu oko 3 milijuna otpada više. Možete li zamisliti kolika je to količina otpada? Blagdani su vrijeme sreće i darivanja za čovjeka, ali i noćna mora za okoliš.

drvce u tegli

Briga za okoliš nikada nije bila važnija i bilo bi dobro kada bi svaki čovjek vodio računa o tome kako se ponaša. Odvajanje otpada u nekim zemljama postoji već dugo i dio je opće kulture i uobičajenog ponašanja, dok je u nekim zemljama još uvijek više onih koji ne odvajaju otpad.

Možete li samo zamisliti koliko treba jednoj plastičnoj boci ili vrećici da se razgradi? Priroda bi morala dugo vremena ispaštati dok se taj otpad ne bi uklonio. Važno je da plastiku odvajate tamo gdje joj mjesto, a ne miješate “babe i žabe”.

Tijekom blagdana ljudi ne razmišljaju o tome što će se sve dogoditi sa silnom količinom papira za umatanje koji nisu uspjeli iskoristiti. Sav taj papir završi u smeću, a kako se najviše radi o nerecikliranom papiru, problem odjednom postaje velik.

Bilo bi dobro kada bi svake godine tijekom blagdana uključili svoje EKO senzore i postali ekološki svjesni. Umjesto papira koji ste dosada koristili i s kojim ste zamatali poklone, pokušajte upotrijebiti reciklirani papir.

Možda će se činiti čudno, ali zašto ne biste sačuvali sav papir koji ste vi dobili od nekoga i iskoristili ga kako bi zamotali poklon. Ovako će se papir iskoristiti nekoliko puta. Umjesto dosadašnjih čestitki pokušajte ih napraviti sami od recikliranog papira.

Za vrijeme blagdana skuplja se velika količina raznovrsnog smeća. Nažalost i velik dio borova završi na otpadu. Radi se o božićnim drvcima koji se nisu uspjeli prodati, a koji su već posječeni. Najbolje što možete učiniti je da kupite bor u tegli koji ćete kasnije moći presaditi.

Razmislite malo kako da blagdani budu zaista vrijeme sreće ne samo za vas nego i za prirodu koja vas okružuje.

Autor: S.Š., Foto: al71/Sxc

Komentiraj

*