Strogi rezervati u Hrvatskoj

U Hrvatskoj postoji toliko mnogo lokacija u kojima se jednostavno možete izgubiti i uživati. To su mjesta na kojima barem na trenutak zaboravljate na sve probleme koji su dio svakodnevnog života. U Hrvatskoj su to Bijele i Samarske stijene te Hajdučki i Rožanski kukovi. Vrijeme je da posjetite ova dva rezervata ako već niste.

bijele i samarske stijene

Što znači strogi rezervat? Radi se o području gdje je priroda samo malo izmijenjena i to neznatno. To je teritorij na kojem je zabranjena bilo kakva aktivnost kojom se može narušiti prirodna ravnoteža.

Bijele i Samarske stijene te Hajdučki i Rožanski kukovi zadovoljavaju svim kriterijima i zbog toga su se našli na posebnoj listi mjesta koja su posebno zaštićena. Hajdučki i Rožanski kukovi su proglašeni rezervatom 1969. godine.

Ovaj čuveni rezervat predstavlja skupinu vrhova na Velebitu gdje kod nekih visina ide i do 200 metara. Radi se o stjenovitim vrhovima koji u sebi skrivaju prava bogatstva. Od čuda koje kriju spomenuti kukovi je i poznata Lukina jama. Godine 1994. u jami je pronađena tada nepoznata životinja iz reda pijavica.

Lukina jama je samo dio priče, a osim nje ne treba zaboraviti i na Cerovačke pećine. One su geomorfološki spomenik prirode i ujedno najljepši vrh sjevernog Velebita s kojeg se pruža fantastičan pogled na srednji i sjeverni Velebit.

Spomenuti vrhovi po kojima je rezervat poznat odvojeni su provalijama izgrađeni od naslaga nastalih od vapnenca. Zbog djelovanja raznih činioca taj je dio Velebita postao skoro pa neprohodan.

Bijele i Samarske stijene se nalaze kod Velike Kapele, u središnjem dijelu. Uspon na Bijele stijene u visini od 1.335 metara predstavlja jednu od najzahtjevnijih staza za planinare u Hrvatskoj. Po nekima je ovo najuzbudljivija staza. Najkraći uspon je moguć preko šumske ceste ili Begove staze, a traje do sat vremena. Do Begove staze možete doći cestom iz Ogulina.

Na samo petnaest minuta udaljenost od vrha nalazi se Planinarski dom Bijele stijene gdje možete uživati uz domaća jela i ukusni napitak napravljen od šumskog bilja koje raste oko doma. Planinarski dom je prava prilika da malo odmorite.

Hajdučki i Rožanski kukovi te Bijele i Samasrke stijene prava su prilika da doživite ljepotu prirode i osjetite koliko je važno osigurati njeno očuvanje. Potrebno je probuditi svijest prema okolišu i ne zatvarati oči pred onim što se događa.

Autor: S.Š., Foto: Volker Rauch/Shutterstock

Komentiraj

*