Hibridni automobili

Hibridni automobili za razliku od ostalih vozila koji koriste jedan izvor energije, za pokretanje motora se oslanjaju na dva ili više izvora energije. Na tržištu se nalaze razni modeli, a najviše je onih s kombinacijom dizelskog motora s elektromotorom ili benzinskog motora.

hibridni automobili

Hibridni automobili

Zahvaljujući tome što omogućuju bolju zaštitu okoliša i imaju manju emisiju štetnih plinova sve je više onih koji se odlučuju na kupovinu upravi tih modela. U ponudi ih ima sve više proizvođača automobila kao što su Nissan, Citroen, Toyota, Saab, Chrysler, Honda, Saturn i Ford.

Uzimajući u obzir autonomnost električnog pogona, takvi se auti dijele na potpune i djelomične hibride. Kod djelomičnog hibrida elektromotor služi kao pomoć motoru s unutarnjim izgaranjem, zbog čega su takva vozila jeftinija. Ali kako razvija manju dodatnu snagu, nema veliku uštedu goriva.

Potpuni hibrid je model auta koji vozi zahvaljujući elektromotoru, koji u pravilu ima jednu trećinu snage motora s unutarnjim izgaranjem.  Kako postoji veza između električnog i mehaničkog dijela, hibridni se sustavi mogu podijeliti u tri skupine:

  • serijsko – paralelni hibridi
  • paralelni
  • serijski

Serijsko – paralelni hibrid

Kod ovakvih modela podjela snage na pogonske kotače raspoređena je između motora s unutarnjim izgaranjem te električnog motora uz pomoć diferencijala. Motor s unutarnjim izgaranjem može se koristiti i za punjenje baterija, a na otvorenoj cesti je on primarni motor, dok je svrha električnog motora da posluži kao dodatna snaga.

Paralelni hibrid

Za modele vozila koji spadaju u kategoriju paralelnog hibrida postoji mogućnost istovremenog pogona elektromotora i motora s unutarnjim izgaranjem te opcija gdje postoje samo motori na električni pogon ili oni s unutarnjim izgaranjem.

Takvi automobili najčešće imaju povezan mjenjač brzina i motor s automatskim spojkama. Vozne mogućnosti u ovom slučaju ovise o kapacitetu baterije. Smatra se kako je prvi takav automobil bio Honda Insight.

Serijski hibrid

Ako ste razmišljali da nabavite model auta koji ulazi u kategoriju serijskog hibrida, treba znati da kotače uvijek pogoni elektromotor bez povezanosti s motorom s unutarnjim izgaranjem.

Da bi se povećao domet takvog automobila, motor s unutarnjim izgaranjem se može uključiti prema potrebi dok se električna energija proizvodi preko generatora i s kojom se pune baterije.

Motoru s unutarnjim izgaranjem tako je pružena prilika da radi u optimalnom području sa što manjom potrošnjom goriva. Serijski hibrid pruža mogućnost poboljšanja energetske učinkovitosti, što se postiže tako da se iskorištava energija kočenja.

Ipak takvi auti imaju smanjenu mogućnost spomenutog pogona zbog gubitka do kojih dolazi za vrijeme pretvaranja u električnu energiju.

Plug- in hibridi (PHEV)

Plug- in hibridi ili PHEV funkcioniraju na isti način kao i hibridna vozila, a za pogon koriste motor s unutarnjim izgaranjem s jednim ili nekoliko elektromotora. Za punjenje baterije potreban im je vanjski izvor energije preko utičnice da bi se baterija mogla napuniti.

Kako se baterija prazni tako motor s unutarnjim izgaranjem preuzima kontrolu. Nakon što se baterija isprazni do kraja, PHEV se ponaša kao uobičajen motor koji postaje glavni izvor energije.

Jeste li već počeli razmišljati da nabavite vozilo s kojim ćete pridonijeti zaštiti okoliša? Dobro je što se svake godine pojavi sve više modela, što potencijalnim kupcima pruža velik izbor.

Autor: S.Š., Foto: Altair78/Wikimedia

Komentiraj

*