Recikliranje odjeće

U današnje vrijeme recikliranje je vrlo važno. Pa tako i recikliranje odjeće nije od velikog značaja samo za okoliš, nego i za vaš novčanik, ali i stil. Zašto bacati odjeću koja je još uvijek dobra, ako od nje možete napraviti novi odjevni komad koji će samo naglasiti vašu modnu osviještenost? Ako ste s nekom odjećom ipak posve raskrstili, od nje možete napraviti i mnogo drugih, praktičnih stvari. U krajnjem slučaju, reciklirat ćete je i ako se jednostavno poklonite nekome tko će je s guštom nositi. Ako neka odjeća više nije dobrodošla u vašem ormaru, ne znači da negdje drugdje neće biti omiljeni gost.

zena-s-haljinama

Prenamjena odjeće

Kvalitetnu odjeću šteta je baciti jednostavno samo zato što vam više ne odgovara. Čak i ona manje kvalitetna može poslužiti za nešto drugo. Oštećena odjeća, zavjese, razne tkanine mogu se spasiti i prenamijeniti. Ako to učinite, bit ćete jedni od 70% stanovništva Zemlje koji rade ovo – za prirodu, ekonomiju i druge ljude – dobro djelo. Ali kako spasiti iznošenu, staru, umrljanu tkaninu?

Za početak pregledajte svu odjeće i tkanine koju već dugo niste koristili. Ako vam je neka odjeća stajala u ormaru cijelu sezonu, bez da ste je obukli iako je za to bilo prilike, znači da je vjerojatno više neće ni nositi. Odjeću podijelite na onu dovoljno dobru da je možete pokloniti, od one koja je postala nenosiva. Takvoj staroj, oštećenoj odjeći, izrežite sve podrapane, izblijedjele ili umrljane dijelove. Spasite sve što se spasiti da.

Odvojite one tkanine koje se mogu ponovno prenamijeniti, od onih koje se više ne mogu prekrajati. Umrljane, oštećene tkanine koristite kao krpe za čišćenje, a one izblijedjele ili s vidljivim mrljama stavite na krevete svojih kućnih ljubimaca. Njima ih možete i brisati nakon kupanja ili dolaska izvana, pogotovo ako se negdje smoče.

Bolje tkanine možete prekrajati, od njih raditi novu odjeću, torbe, novčanike ili slično. Čipku i lijepe materijale možete lijepiti na ukrasne kutije, okvire, rukotvorine… Njima možete čak i zaštititi knjige. Od raznih komada tkanine, sašivenih zajedno, možete raditi prekrivače, jastučnice, prekrivače za kauče i fotelje, zavjese

Doniranje odjeće

Odjeću koja je dovoljno dobra i još uvijek itekako nosiva, proslijedite dalje. Možete je ili prodati koristeći web stranice za preprodaju robe ili je možete darovati. Ako imate braću, sestre, nećake ili prijatelje koji su drugačije građe od vas, dajte im odjeću koja vam ne pristaje. Odjeću uvijek možete i donirati potrebitijima. Postoje razne udruge koje će vašu odjeću dati onima koji je najviše trebaju ili je vi sami možete poslati onima za koje znate da je trebaju, baš kao i raznim tekstilnim tvrtkama koje od stare odjeće rade novu.

Ovim jednostavnim akcijama učinit ćete dobro našoj planeti, zaštititi prirodu, usrećit ćete druge, možda i potrebitije od vas, a svime time ćete se i sami dobro osjećati.

Autor: V.B., Foto: Africa Studio/Shutterstock

Komentiraj

*