Reciklažna dvorišta za zbrinjavanje otpada

Živimo u doba kada smo okruženi raznim pogodnostima i blagodatima koje je donio napredak, razvoj tehnologije i svih grana industrije. No cijena golemog ekonomskog razvoja i poboljšanja životnog standarda golema je količina smeća kojom se malo po malo zatrpavamo. Sjećate li se kako počinje dugometražni crtić Wall-E? Apokaliptični prikaz napuštenog grada zatrpanog smećem koji je ljude prisilio da napuste planet.

odvajanje otpada i reciklaža

Odvajanje otpada i reciklaža, Foto: epSos.de/Flickr

No ne mora biti tako. Situacija je još uvijek pod kontrolom iako je zastrašujuća činjenica da svaki dan i ja i vi proizvedemo oko kilogram otpada. Taj otpad ne može samo spontano nestati. On na poslijetku mora negdje završiti i netko se za njega mora pobrinuti. Znamo da ste zaposleni i da vam je raspored pretrpan, ali ipak uzmite pokoji trenutak da u svome kućanstvu pri bacanju otpada isti odvojite u nekoliko kategorija. Samo podjela na staklo, papir, plastiku i organski otpad uvelike će pomoći.

Reciklažna dvorišta su nadzirana i posebno opremljena mjesta koja su se specijalizirala za prikupljanje raznovrsnog otpada. Ona su značajna ne samo kao usputna stanica na koju će se odložiti otpad dok ga ne sokupe veći prerađivači ili oni zaduženi za njegovu sanaciju, već ujedno u velikoj mjeri pridonose uštedi energije i sirovina i energetskoj učinkovitosti. Mogo je više energije potrebno kako bi se proizveo kilogram novog papira iz celuloze no što je potrebno za reciklažu starog papira.

Sva reciklažna dvorištas podpadaju pod djelokrug zakona i njihov rad je strogo reguliran. U Zagrebu se nalaze četiri verlika recikalžna dvoriša koja su građanima lako dostupna i u svako doba možete doći odložiti nepotrebi otpad. U reciklažno dvorište možete odložiti sve od papira, kartona, metala, plastike, stakla, stare baterije, PET ambalažu, lijekove kojima je istekao rok trajanja, glomazni otpad ili bijelu tehniku, bio otpad i još mnogo toga.

Stoga nemojte da vam bude teško sa vremena na vrijeme one hrpe starih novina i reklama ili nebrojene staklenke i boce koje vam ne trebaju odvesti do nekog reciklažnog dvorišta. Odaberite jedno mjesto kod kuće gdje ćete spremati istrošene baterije, i nemojte recimo mikrovalnu koja se pokvari staviti u svoju običnu kantu za smeće. Svaki mali pomak je bitan u ekološkoj borbi sa vremenom.

Nemojte zatvarati oči pred problemom otpada. Ta činjenica jednako se tiče vas kao i svake druge osobe na planetu. Pokušajte tijekom dana smanjti količinu otpada i koristiti predmete koje možete upotrijebiti nekoliko puta. Zaletite se jedan od ovih dana do odlagališta i ostavite sve ono nepotrebno znajući da ste to učinili na odgovoran i energetski isplativ način.

 Autor: L.K.

Komentiraj

*