Plava zastava u Hrvatskoj

Svaka plaža ne samo na Jadranu nego i šire teži tome da postane plaža koja ponosno može objaviti kako ima oznaku Plave zastave. Što je više ovakvih plaža to će nas više doživljavati destinacijom koja ima najčišće more. Što predstavlja plava zastava?

plaža u podgori

Radi se o priznatoj turističkoj markici koju ju osmislio međunarodni program zaštite okoliša priobalja i mora.

Upravo je ta mala turistička markica glavni orijentir mnogim turistima kada trebaju izabrati novu destinaciju za odmor. U dosta gustoj konkurenciji gdje se osim nas natječu i mnoge druge destinacije s prekrasnom obalom i malo boljim sadržajem, uvijek je veće zadovoljstvo izaći kao pobjednik.

Zabilježena je sve veća svjesnost građana za brigu oko okoliša, pa tako više nije čudno vidjeti one koji su izdvojili dovoljno vremena kako bi razdvojili razne vrste otpada i tako barem malo pomogli borbi za ljepši i čišći planet.

Kako je sve više onih koji selektiraju otpad tako je i sve manje onih koji ostavljaju smeće po plaži i ugrožavaju ljepotu obale te život svih bića koja se nalaze na kopnu, ali i u moru. Zahvaljujući djelovanju aktivista, u Hrvatskoj je zabilježen porast broja plaža koje nose oznaku plave zastave.

Koji sve kriteriji moraju biti zadovoljeni kako bi određena plaža ili marina dobila plavu zastavu? Osim čistog mora, važan je okoliš, ali i sigurnost. Svaka plaža mora biti u potpunosti opremljena svim potrebnim sadržajima kako bi se zadovoljila potreba za najosnovnijim.

Bilo da ste se zaputili prema Dalmaciji ili Istri naići ćete na plaže koje nose ovu oznaku. Jadran se zahvaljujući ovim plažama popeo visoko na popis najčišćih mjesta ne samo u Europi nego i šire.

Kako bi “Lolić” u Pirovcu, “Porto Sole” u Vrsaru, “Donji Špadići” u Poreču, “Centar” u Podgori, “Stobreč” u Splitu, “Punta” u Omišu, “Vira” u Hvaru i mnoge druge paže i dalje ostale čiste i ponos svojih regija važno je da svijest o očuvanju okoliša i dalje bude na visokoj razini.

Autor: S.Š., Foto: Dario/Shutterstock

Komentiraj

*