Ljekovita svojstva macine trave

Macina trava ili također marulja, od davnina se koristi u liječenju raznih tegoba, a ljekovita svojstva macine trave već se stoljećima koriste kod problema neplodnosti kod žena. U kombinaciji s konopljikom i vrkutom, marulja liječi hormonalnu neravnotežu, a osim toga odlična je i kod svih bolesti dišnog sustava jer potiče iskašljavanje i izbacivanje sluzi.

marulja

Među narodom poznato je još jedno njezino ime – očajnica, a upravo zato što su se tako osjećale sve žene koje nisu mogle zatrudnjeti i spas su pronašle upravo u ovoj biljci. Macina trava regulira spolne hormone i uspostavlja njihovo normalno lučenje što je i jedan od najvažnijih uvjeta za trudnoću.

Osim što pomaže kod plodnosti, marulja regulira sporu probavu za što je zaslužna upravo njezina gorčina.

Macina trava pomaže kod:

  • neredovitih menstruacija
  • reguliranju spolnih hormona
  • plodnosti
  • izbacivanja sluzi
  • bolesti dišnog sustava
  • stimuliranja žuči
  • spore probave
  • kašlja

Čaj od macine trave ili marulje

Kod svih menstrualnih tegoba, hormonalne neravnoteže ili kao pomoć pri začeću, preporučuje se konzumiranje macine trave. Da bi ona bolje djelovala, kombinirajte je s vrkutom, stolisnikom i nevenom, koji su odlični za sve ženske tegobe.

Da biste primijetili pozitivne promjena, marulja, kao i svaka druga biljka, ne može odmah djelovati. Preporučuje se da je pijete najmanje mjesec dana prije nego što ćete vidjeti promjene, a najbolji učinak imat će za tri mjeseca.

Čaj od marulje možete pripremiti i od suhog i od svježeg bilja, ali većinom se koristi sušena biljka. Pošto je svježa marulja puno jača od one osušene, ako imate svježe bilje, bit će vam potrebno samo nekoliko listića.

U dva decilitra vode, dodajte jednu veliku žlicu osušene macine trave i poklopite. Ostavite da stoji 10-ak minuta pa procijedite. Pijte do tri šalice čaja od macine trave svaki dan.

Neki ljudi ne mogu podnijeti jako gorak okus macine trave. U tom slučaju preporučuje se da u čaj dodate žličicu meda i malo limuna i pijete ga hladnog.

Kod svakodnevnog pijenja čaja od marulje, čaj se ne pije za vrijeme menstruacije kada se radi pauza te se nastavlja čim menstruacija završi.

Sušenu macinu travu možete nabaviti u svim biljnim drogerijama, ljekarnama i trgovinama zdrave hrane.

Autor: M.L., Foto: Eugene Zelenko/Wikimedia

Komentiraj

*