Namirnice na našem tanjuru trebaju predstavljati dobar izvor energije, bjelančevina, ugljikohidrata, vitamina, minerala, vlakana i ostalih sastojaka prijeko potrebnih za svakodnevno psiho-fizičko funkcioniranje našeg organizma.
Namirnice u piramidi podijeljene su u 6 glavnih skupina koje su raspoređene na četiri razine. Razine piramide i njihova površina ukazuju na potrebni udio pojedinih namirnica. Više razine u piramidi imaju manju površinu, pa se i hrana prikazana u njima treba uzimati u manjim količinama, dok je na nižim katovima obrnuto.
Na primjer: kruh, peciva, riža i tjestenina čine bazu piramide i predstavljaju temelj prehrane, odnosno namirnice koje se mogu konzumirati najčešće tijekom dana. Masnoće, šećer, sol, alkoholna pića i slatkiši se nalaze na vrhu piramide, sadrže mnoštvo kalorija, a ne sadrže ili u vrlo malim količinama sadrže vitamine i minerale, stoga ih treba konzumirati najviše jedanput dnevno ili još bolje, samo nekoliko puta mjesečno.
Žitarice i proizvodi, riža, kruh, tjestenina
- 4 puta na dan ili više
- 2 obroka na dan – žitarice i mahunarke
- kriška kruha, 30 g žitarica, 0,5 šalice tjestenine, 0,5 šalice kuhane riže, manji kolač
Voće i povrće
- 4 puta na dan ili više
- šalica svježeg voća ili povrća, 0,5 šalice kuhanog voća ili povrća, jabuka, 2 kivija
Mlijeko i mliječni proizvodi
- 2 puta na dan (odrasli)
- 3 puta na dan (djeca)
- 4 puta na dan (trudnice, dojilje, djeca u pubertetu, žene u menopauzi)
- šalica mlijeka ili 30-50 g sira
Meso, riba i jaja
- 2 puta na dan (odrasli)
- 3 puta na dan (trudnice, dojilje)
- 60-90 g mesa, 30 g ribe
Masti, ulja, slatkiši
- 1 puta na dan (odrasli)
- 5 g ulja ili masti, 3 g maslaca, 8 g suhe slanine
Odgovori