
Nutricionizam ili znanost o prehrani je primijenjena prirodna znanost o hranjenju tijela koja proučava odnos između čovjeka i hrane i implikacije koje proizlaze iz tog odnosa i reflektiraju se na sociološki, psihološki, fiziološki i biokemijski aspekt. Temelji se na osnovnim principima kemije i biokemije, biologije i mikrobiologije, fiziologije i anatomije te genetike.
U praksi, nutricionizam obuhvaća i principe znanosti poput poljoprivrede, prehrambene tehnologije, biotehnologije, antropologije, medicine, sociologije, psihologije i ekonomije. Istraživanja s područja nutricionizma imaju vodeću ulogu u shvaćanju mnogih procesa vezanih uz prehranu i pojavu bolesti i poremećaja, ali i u shvaćanju uloge prehrane u moduliranju genetskog potencijala pojedinca.
Suvremena je znanost o prehrani napredovala, i svakodnevno ide naprijed uporedo s razvojem ostalih biotehničkih znanosti. Nutricionizam je jedna od najpropulzivnijih grana znanosti s velikim brojem kliničkih studija u tijeku. Ipak praktično znanje o hrani i prehrani za stanovništvo u cilju javnog zdravlja kod nas je prilično daleko od uspješne realizacije.
Iako se ne uvrštava među inforamcijske superceste poput računarstva ili farmaceutike, nutricionizam je danas u punom razvoju, stoga jer je prije svega interaktivna i multidisciplinarna struka, sa konstantnim dotokom novih informacija i velikim brojem istraživanja koja su u tijeku.
Odgovori