Maksimir, pluća grada Zagreba

Foto: CroatiaAdvisor.com

Usred glavnog grada Zagreba nalazi se prekrasna oaza zelenila unutar koje se skriva zološki vrt koji svake godine privuče sve više zainteresiranih, bilo obitelji, bilo mlađih koji su željni bijega od svakodnevnice.

Pogledamo li malo dalje u prošlost možemo saznati kako je Maksimir prva park-šuma, otvorena 1794. godine i to zahvaljujući biskupu Maksimilijanu Vrhovcu prema kojem je ova zelena oaza dobila ime. Nakon poznatog otvorenja 1839. godine, uređena je u engleskom pejzažnom stilu po nalogu biskupa Jurja Haulika. Park se prostire na 316 hektara u kojima je očuvana flora i fauna nizinskih šuma u kojem se nalazi pet jezera, prirodnih i umjetnih, poznatiji kao prvo, drugo, treće, četvrto i peto.

Prvo jezero nalazi se u južnom dijelu parka Maksimir sa površinom oko 1,5 hektara čija dubina iznosi 3,30 metra. Izgrađeno je 1839. godine na mjestu nekadašnjeg jezerca u predjelu šume hrasta lužnjaka u blizini Poštanske ceste. Na samom jezeru nalaze se dva otoka, gdje se na manjem nalazi drvena kućica za labudove, dok je veći poznat po čuvenoj skulpturi Napuljskog ribara.

Drugo jezero poznato je kao najmanje jezero ovog jezerskog sustava sa površinom oko 0,7 hektara sa dubinom od 0,5 do 1,5 metara.

Treće jezero izgrađeno je 1911. godine sa površinom od oko 2 hektara čija se dubina kreće od 1 do 4 metra.

Četvrto jezero nalazi se uz prirodni tok potoka Bliznec u sjeveroistočnom dijelu parka, na nadmorskoj visini od 135 metara sa površinom od oko 1,1 hektara, dok se dubina vode kreće od 0,5 do 1,0 metara. Prihranjuje se vodom iz petog jezera.

Peto jezero nalazi se na sjevernom dijelu parka Maksimir i ujedno je najveće jezero maksimirskog jezerskog sustava sa površinom od oko 3 hektara na nadmorskoj visini od 142 m.

Pored svojih jezera u Maksimiru postoji očuvano pedesetak biljnih vrsta među kojima se posebno ističe hrast, jasen i crvenolisna bukva. Postojeća vegetacija podijeljena je u dvije cjeline, u čuvenu zonu park šume gdje dominira hrast kitnjak te zonu perivoja uz pet jezera.

Maksimir je bogato prirodno okruženje u samom centru grada, jedinstven park koji pored bogate vegetacije sadrži i brojne spomenike kulture kao što su švicarska kuća, paviljon jeke, vratarska kućica, portal na ulazu, vidikovac, mogila i mnogi drugi.

Komentari

  1. Ima ljepa jezera, kažu i dosta bjelouški. Istina, sada je zima pa spavaju.

  2. malo velikih gradova u svijetu ima tako nešto samo dva tri kilometra od centra

Komentiraj

*