Ljekovita svojstva propolisa

Uz sve pčelinje proizvode kao što su med, matična mliječ i cvjetni prah, propolis je još jedan od ljekovitih pčelinjih proizvoda. Još je poznat i kao pčelinje ljepilo, a riječ propolis dolazi iz starogrčkog jezika i dvije riječi pro i polis. Naime, riječ pro u prijevodu znači ispred, a polis znači grad. Pčelari iz Stare Grčke uvidjeli su da pčele propolis koriste kako bi izgradile zid ispred košnice pa su mu dali ime prema vanjskoj zaštiti pčelinjeg grada. Propolisom pčele također zatvaraju i pukotine u košnicama, a jedna od njegovih najznačajnijih uloga svakako je dezinfekcija saća koju obavljaju prije nego se izlegnu pčele.

pcelinji-proizvodi

Propolis se sastoji od mnoštva vitamina, minerala i drugih ljekovitih svojstava. Sadrži 35 posto pčelinjeg voska, 50 posto smole, 5 posto cvjetnog praha, 10 posto eteričnih ulja te vitamine, minerale, polifenole, organske kiseline i flavonoide. Flavonoidi su pigmenti koji se inače nalaze u cvijeću, voću, povrću i korama drveća. Vrijedni su zbog velikog izvora antioksidansa te djeluju protuupalno, antivirusno i antibakterijski. Upravo su oni najzaslužniji za ljekovito svojstva propolisa.

Propolis se razlikuje od meda jer nema prehrambenu vrijednost već se koristi samo u medicinske svrhe te za proizvodnju kozmetike kao što su kreme, gelovi, paste za zube i drugo.

Ljekovita svojstva propolisa su golema, a on se može koristiti za:

  • upalu grla i ostale respiratorne probleme – bakterije ne mogu stvoriti otpornost prema propolisu, a ujedno ne postoje nuspojave
  • uklanjanje lišajeva i herpesa
  • ublažavanje alergija
  • smanjivanje napadaja astme
  • sprječavanje karijesa
  • prevenciju upale desni
  • ubrzavanje zacjeljivanja rana
  • liječenje opeklina u 11 dana
  • usporavanje rasta raka (dojke, maternice, jetre, bubrega, kože i debelog crijeva)

Neka vas ne zabrine boja propolisa koja varira jer ona ovisi prvenstveno o tome gdje se košnica nalazi, odnosno o lokalnim biljnim izvorima. Tako i njegova boja varira od žute, zelene pa sve do tamno smeđe i crvene boje.

Propolis možete koristiti u prirodnom obliku ili kao kapi, kremu i mast. Često je sastojak meda pa se može koristiti kao pčelinja mješavina meda, propolisa i cvjetnog praha ili matične mliječi. Preporučuje se da sve pčelinje proizvode uzimate jedan sat prije jela ili dva sata nakon jela te da ih zadržite što duže u ustima prije gutanja.

Želite li se pobrinuti za sigurnost pčela, pružite im dom u svom dvorištu ili u vrtu tako što ćete izraditi kućicu za pčele.

Autor: M.L., Foto: Lolame/Pixabay

Komentiraj

*