Kako napraviti kućicu za pčele

Već se dugo upozorava da pčele postaju ugrožena vrsta. Napominje se njihova važnost u okolišu – bez njih, ne bi bilo ni biljaka ni ljudi, jer one su glavni oprašivači, na čijim leđima stoji čitav ekosistem. Upravo se zbog toga stalno savjetuje da postanete prijatelj pčelama. To uključuje što manju upotrebu kemikalija u poljoprivredi i voćarstvu, kako se one ne bi trovale, sadnju cvijeća kako bi imale veći izvor hrane, a u zadnje vrijeme, i pravljenje kućica, kako bi tijekom cijele godine imale mjesto za život.

kucica-za-pcele

Ovo posljednje, kućice za pčele, posebno pomaže solitarnim pčelama. To su pčele koje, kako samo ime kaže, žive samostalno, odnosno, ne roje se. Zbog toga niti imaju maticu, niti žive u košnici, a ipak, rade sve što i pčele u roju – čak i bolje! Jedna solitarna pčela radi efikasno kao čak 120 pčela medarica i može podnijeti temperature od čak 8 °C. Zbog toga je izuzetno korisna u oprašivanju voćnjaka, pogotovo onih voćaka koje cvjetaju u rano proljeće.

Upravo njima je potrebno omogućiti mjesto za život. U prirodni se solitarne pčele nastanjuju u drveću, raznim deblima i pukotinama, ali, kako je takvih mjesta sve manje, odlična je ideja da i vi napravite jedan dom za pčele. On ne samo da je izvrstan ukras na kući ili negdje u okućnici, nego doista uvelike pomaže i prirodi.

Kako napraviti kućicu za pčele

Kućicu za pčele vrlo je jednostavno napraviti. Vanjski joj oblik može biti sličan kućici za ptice, tri daske spojene u četverokut, a s gornje strane, umjesto jedne stranice, napravite krov. Ako vam je to komplicirano, vanjski okvir mogu biti samo četiri daske spojene u četverokut. U njih stavite i zalijepite šuplje bambusove grančice ili bilo koje drugo šuplje granje. Postavite ih malo nakošene, tako da se u njima ne može zadržavati voda.

Ako vam je pravljenje ovakve kućice prekomplicirano, možete jednostavno uzeti veći komad drveta i u njemu izbušiti veće i manje rupe, pa ga objesiti bilo gdje oko kuće. To će biti dovoljno da pčele u njemu pronađu dom.

Kućica za pčele bit će idealna ako imate voćnjake i želite da budu dobro i na vrijeme oprašeni. Ove pametne životinje će to učiniti za vas, pogotovo ako vi nešto učinite i za njih.

Autor: V.B., Foto: mborgm/Pixabay 

Komentiraj

*