Kako spriječiti požar

Kako bi što sigurnije spriječili požar u svome domu, morate biti oprezni, te obratiti pažnju na mnoge važne stvari. Na što sve trebate obratiti pažnju, donosimo u nastavku.

požar u kući

Nikada nemojte koristiti oštećene i stare produžne kablove, jer takvi kablovi mogu dovesti do strujnog udara, kao što i mogu povećati rizik od požara u domu. Iskre i vrućina koji se stvaraju zbog otvorenih žica iz kabla, mogu doći u dodir s bilo kojim drugim predmetom u domu, te u kratkom roku izazvati požar u domu.

Čak i jedna mala svjećica u domu može uzrokovati veliki požar, te prouzročiti štetu. Pazite da sve svjećice u domu koje imate upaljene uvijek ugasite prije nego napustite prostoriju ili otiđete na spavanje. Posebna opasnost od svjećica postoji onda kada u domu žive djeca i kućni ljubimci.

Za izazivanje požara pomoću električne ploče ili pećnice u kuhinji, ne treba puno vremena, a vatrogasci i stručnjaci savjetuju da nikada električne aparate ne ostavljate upaljene u prostoriji gdje ne boravite.

Kada u stanu pronađete mjesto za električne aparate, savjetuje se da oko njih ostavite dovoljno prostora, kako se toplina koju stvaraju, ne bi pretjerano širila. Svi veliki kućanski aparati poput hladnjaka, pećnice i perilice posuđa, trebaju biti direktno uključeni u zasebnu utičnicu, nikada preko produžnog kabela. Nekoliko kućanskih aparata uključenih preko jednog kabela izazivaju rizik od kratkog spoja, koji izaziva požar.

Čišćenje dimnjaka se nikada ne smije ostavljati za drugi puta, jer je njegova čistoća od velike važnosti. Prilikom paljenja drva se u dimnjaku nakuplja jedna opasna materija, koja je jedan od glavnih uzroka požara u dimnjaku. Dimnjak se mora čistiti barem dva puta na godinu, te morate redovito zvati dimnjačara kako bi pregledao dimnjak. Uvijek zovite dimnjačara prije početka sezone grijanja, i nakon sezone grijanja. Ako se vaš dimnjak previše dimi za vrijeme grijanja, obvezno zovite dimnjačara.

Kada vam je pećnica uključena, nemojte izlaziti iz kuhinje, jer u samo nekoliko sekundi može doći do požara, koji može izazvati električna ploča ili plin.

Autor: A.Z., Foto: Dale A Stork/Shutterstock

Komentiraj

*