Svaka osoba bi morala voditi zdrav život, a on bi morao biti ispunjen redovnim aktivnostima te konzumacijom zdravih namirnica koje obiluju mineralima, vitaminima, vlaknima i bjelančevinama. Proteini ili bjelančevine su posebno važni jer se radi o najvažnijim sastojcima u našem tijelu koji su pored vode postali neophodni.
Koliko su vrijedni i važni za naš organizam svjedoči informacija kako upravo proteini pomažu izgraditi stanice u tijelu čovjeka, kosti, mišiće i mozak. Upravo su zbog toga prisutni u velikom broju namirnica.
Namirnice koje u sebi imaju najviše proteina su pileća i pureća prsa. Jeste li znali da upravo ona sadrže i do 30 % proteina, a dovoljno je oko 200 g kako bi organizam dobio dozu koja mu je potrebna? Prednost pilećih i purećih prsa je u tome što se mogu spremati na nekoliko načina te tako zadovoljiti apetite i onih koji vole jesti crveno meso.
Proteine možete pronaći u ribi kao što su tuna i losos te u mliječnim proizvodima poput posnog sira te mozzarelle. Radi se o skupini namirnica koje zajedno s pilećim i purećim prsima imaju najmanji omjer kada je u pitanju odnos proteina i kalorija.
Proteini su prisutni u orašastim plodovima, u mnogim sjemenkama poput suncokretovih te u svinjetini. Za razliku od prethodno navedenih namirnica s ovima bi morali biti umjereni jer imaju dosta kalorija.
Bez obzira što organizam može jednim dijelom sam proizvesti proteine to nije dovoljna količina i zato je važno konzumirati namirnice kako životinjskog tako i biljnog porijekla koje obiluju vrijednim proteinima.
Postoji propisana količina koju bi svatko morao unositi u sebe. Za žene se propisuje dnevna doza od 45 g dok je za muškarce ona malo veća i iznosi 55 g. U suprotnom se može dogoditi ne samo atrofija mišića nego i manjak energije, što će rezultirati otežanim funkcioniranjem. Čovjek će se u tom trenutku osjećati iscrpljeno i u nemogućnosti da napravi bilo što.
Iako su proteini potrebni u životu svakog čovjeka, nitko ne bi smio konzumirati samo takvu hranu. Prehrana bi morala biti raznovrsna i uravnotežena, jer pojedine namirnice koje u sebi imaju proteine mogu obilovati tvarima koje su u određenoj mjeri loše za organizam. Treba izbjegavati grešku koju radi puno ljudi, a to je konzumacija samo jedne vrste hrane.
Autor: S.Š., Foto: marco mayer/Shutterstock
Odgovori