Aloe vera za zdravlje

Aloe vera se u medicinske svrhe koristi od davnina, a njezina ljekovitost spominje se i u Bibliji. Smatra se da bi svako kućanstvo trebalo imati ovu ljekovitu biljku. Iako se najčešće koristi kod opeklina, rana i svih problema s kožom, ljekovitost aloe vere puno je veća.

aloe-vera

Aloa vera je sinonim za mladost. Ovaj eliksir mladosti izgleda poput kaktusa, a najčešće raste na toplim i suhim dijelovima kao što je Afrika ili Karibi. Upravo zbog toga podsjeća na kaktus jer u svojim mesnatim listovima zadržava toliko željenu vlagu. Na vrhu listova krase je duge bodlje, a na prvi pogled izgleda kao da nema stabljiku. U cijelom svijetu postoji oko 200 vrsta Aloe vere, a samo četiri se koriste kao lijek jer imaju ljekovita svojstva. Radi se o vrstama: Aloe saponaria, Aloe perrvi, Aloe ferro i Aloe arborensis.

Ljekovitost aloe vere

Govorimo li o ljekovitosti aloe vere izvana, ona se najčešće koristi kod liječenja jakih opeklina tako da ih smiruje i hladi. Ako imate mogućnost da vam aloe vera raste u vrtu, dovoljno je odrezati list pri vrhu te unutrašnji dio biljke koji podsjeća na gel razmazati po rani. Osim toga, može se i oguliti vanjski dio biljke i tako staviti na kožu.

Ako nemate aloe veru kod kuće, u trgovinama i drogerijama možete kupiti razne pripravke ove ljekovite biljke. Tako se može naći gel aloe vere ili njezin ljekoviti sok.

Osim za opekline i rane odlična je za opekline od sunca, a učinkovito može riješiti i ostala kožna oboljenja i probleme kao što su rane, osipi te ogrebotine. Imate li problema s prištićima i aknama, nanesite ovu ljekovitu biljku nekoliko dana za redom na očišćenu kožu i akne bi ubrzo trebale nestati.

Uz vanjsku primjenu, aloe vera liječi tijelo i iznutra. Ne preporučuje se jesti listove aloe vere, ali možete konzumirati njezin sok ili po žličicu gela dnevno. Listovi aloe vere se sastoje od aloina, sastojka koji djeluje kao laksativ, a upravo je on odstranjen iz soka. U početku stoga budite oprezni ako konzumirate gel.

Znanstvena istraživanja sveučilišta Texas Health Science Center govore o tome da se redovitim konzumiranjem aloe vere može produžiti život. To je dokazano na štakorima kojima je davana aloe vera te su oni živjeli i 10 posto duže nego štakori kojima nije davana aloe vera.

Kako koristiti aloe veru

U trgovinama zdrave hrane možete pronaći sok i gel aloe vere, ali pripazite kod kupovine i raspitajte se prije jer su neki proizvodi kvalitetniji od drugih. Ako sok aloe vere sadrži puno šećera ili kofeina, njegova učinkovitost na zdravlje neće biti prevelika.

Ovisno o koncentraciji aloe vere u pripravcima, oni mogu biti ljuti ili bez okusa. Ako gel i sok ne možete popiti jer vam okus ne odgovara, pomiješajte ga s prirodnim sokom ili sa smoothiejima.

Autor: M.L., Foto: 3268zauber/Wikimedia

Komentiraj

*