Ugrožene životinjske vrste u Hrvatskoj

I naša zemlja suočena je sa svim problemima s kojima se suočavaju i ostale zemlje u svijetu. Iako je Hrvatska zemlja iznimne bioraznolikosti ni nas nije izbjegao negativni trend izumiranja vrsta. Jeste li znali da svaki dan nestane preko stotina vrsta i da se posljednje stoljeće smatra šestim masovnim periodom izumiranja od kada je Zemlja propupala životom?

vukovi

Vukovi, Foto: Derek R. Audette/Shutterstock

Ovaj podatak bi vas možda mogao navesti da pomislite kako ljudski faktor nema ništa s time, ali to bi bilo krivo. To nije nikakva isprika kojom ćemo zamaskirati vlastitu krivnju. Iako Hrvatska ima stroge kazne za kršenje zakona o zaštićenim vrstama pitanje je koliko krivolova i minijaturnih ekoloških katastrofa prolazi ispod radara nadležnih institucija.

Jeste li se ikada zapitali koliko se biljnih i životinjskih vrsta nalazi na crvenom popisu Hrvatske? Da objasnimo prvo što je Crveni popis. To je lista svih ugroženih vrsta u Republici Hrvatskoj. Ovaj se popis ponaša poput živog bića i nužno ga je konstantno revidirati. Ne možemo navesti sve, ali pokušat ćemo prikazati one najugroženije.

Jedna od iznimno ugroženih vrsta je crveni koralj, koji se nemilosrdno iskorištava u izradi nakita i ukrasnih predmeta. Volite li leptire nadamo se da ste uspjeli vidjeti velikog livadnog plavca u živo. Možda vam je to bilo posljednji puta. Ova krhka životinja nalazi se visoko na popisu ugroženih.

Vode zagađene pesticidima i uljima, kao i pretjeran izlov, prijete pastrvi, ali vrsta koja vam je zasigurno više poznata je veličanstvena ptica gole glave. Naši otoci Cres, Prvić i Krk jedina su mjesta na kontinentu gdje možemo pronaći bjeloglavog supa. Ovo je jedna od najugroženijih životinjskih vrsta ne samo u Hrvatskoj već i u svjetskim razmjerima.

Plemeniti obitavaoc šume, vuk, također je jedna od najugroženijih životinjskih skupina. Sječa šuma, pretjeran izlov zbog krzna ili uvjerenja da su prijetnja stočarstvu, desetkovali su broj vukova na našem području. Lista se samo nastavlja… Ris, dabar, dobri dupin, šišmiš, sredozemna medvjedica. Popis raste iz dana u dan. Nužna je stroža provedba zakona i kažnjavanje krivolovaca, ili onih koji na bilo koji način namjerno remete normalne životne cikluse ugroženih životinja, bilo da se radi o uništavanju područja na kojem žive, poput gnijezda ili brloga,  ili pak skupljanjem životinjskih trofeja s druge strane nišana.

Autor: L.K.

Komentiraj

*