Svakoga jutra se budimo, neki od nas na zvuk cvrkuta ptica, neki na zvuk kuhanja kave ili pak, najokrutniji od svih zvukova, onaj budilice. Protežete se, pokušavate odlijepiti kapke i ako nemate tu sreću da vam je kavu skuhao netko drugi, činite to sami.

Malo osobne higijene i zatim ste spremni za doručak. Uz jaja ili slaninu koji je drugi najučešći doručak koji se jede diljem svijeta? Ako ste pomislili muesli ili žitarice u pravu ste. Svako malo na TV-u možete uočiti reklamu za neke nove žitarice koje će vam dati obilje energije, uravnotežiti probavu ili pak obećati magičan gubitak kilograma.
Što se tiče energije tu su možda u pravu, ali morate uzeti u obzir da će dio ove energije doći iz prikrivenih šećera koji se dodaju žitaricama kako bi im se poboljšao okus i produžio rok trajanja. Možda su unutra ubačeni još i komadići čokolade i sušenog voća kako bi vas mamili da baš ovu vrećicu uzmete s police i stavite u svoju košaricu.
Ovo je svakako bolja opcija nego da se svako jutro natrpavate mašću ili šećerom, ali ipak nije najbolja opcija. Naravno možete čitati deklaracije, ali nikada zapravo ne možete biti u potpunosti sigurni što jedete osim ako to ne načinite sami. Ovo je posebice poželjno ako se radi o hrani koju ćete konzumirati svakodnevno, stoga uzmite malo vremena i načinite svoje domaće žitarice u koje ćete se vi i vaši ukućani zaljubiti.
Ove muesle je lako napraviti i moći ćete ih u hermetički zatvorenoj posudi čuvati i do 2 mjeseca. Bit će vam potrebno 200 g zobenih pahuljica, 30 g sjemenki suncokreta, 30 g badema u lisitićima, 25 g pšeničnih klica i 50 g nasjeckanih datulja, 40 g pahuljica od pšeničnih mekinja, 30 g grožđica i 2 žlice zobenih mekinja. Šećer vam neće biti potreban, ali ako ga zaista želite možete staviti jednu žlicu.
U pećnici prethodno zagrijanoj na 180°C pecite na plehu izmiješane zobene pahuljice, sjemenke suncokreta i bademe. Nakon 15 minuta ih izvadite i istresite i sada 5 minuta pecite pšenične klice. U velikoj zdjeli izmiješajte datulje i zobene mekinje, dodajte pečenu mješavinu i zatim u nju ubacite još i grožđice i pahuljice od pšeničnih mekinja. Sve dobro promiješajte, čvrsto zatvorite i postavite na neko suho mjesto. Želimo vam dobar tek i ugodan početak svakog novog dana.
Autor: L.K.
Odgovori