Kako reciklirati Božić

Postoji toliko puno dobrih ideja s kojima možete napraviti puno toga, a najvažnije od svega što se uz pomoć njih smanjuje velika količina otpada. U vrijeme Božića količina otpada se udvostručuje i to postaje sve veći problem zemalja širom svijeta. Mnogi jednostavno ne znaju gdje bi s tim otpadom.

božićno drvce

Božić je vrijeme darivanja i period kada mnogi samo razmišljaju o tome kako bi se najbolje opustili i razveselili svoje najbliže. Zašto ne biste uveli novu tradiciju i umjesto međusobnog darivanja počeli darivati i prirodu oko sebe. Darujte joj ono što joj najviše treba, a to je vaša briga.

Budite svjesni onoga što se događa oko vas i vodite računa o okolišu, pa i u vrijeme Božića. Neka se ljepota vašeg božićnog drvca odrazi i na prirodu.

Lijep i pozitivan primjer pružili su susjedi iz Austrije koji su odlučili organizirati simpatični mali sajam u božićnom duhu recikliranja. Beč je poznat kao grad s jednom od najboljih adventskih ponuda i božićnim sajmom te širokim izborom sadržaja za svakoga.

Pored jednog od najljepših sajmova Beč nudi i jednu drugu zabavnu aktivnost. Građani tog grada su odlučili pokazati kako vode brigu o svom okolišu i organizirati prodaju starih božićnih ukrasa i svih ostalih predmeta koje su građani ostavili u jednom od reciklažnih dvorišta.

Zašto netko drugi ne bi iskoristio sve te predmete koji su vama dosadili, a niste znali kako da ih se riješite. Grad Beč je ovim napravio zaista velik posao, jer organiziranjem buvljaka gdje se po pristojnim cijenama može kupiti puno toga, došli su na ideju kako smanjiti veliku količinu otpada čiji se broj povećava za vrijeme blagdana.

Osim božićnih ukrasa na sajmu se našlo starog namještaja, odjeće, knjiga i drugih predmeta. Građani Beča su tako počastili i prirodu i smanjili količinu za 720 tona za predmete koji inače završe na otpadu. Svaka zemlja bi trebala slijediti primjer Austrije kako bi riješila problem sve veće količine smeća koje nagrđuje izgled svakog grada.

Autor: S.Š., Foto: Ayla87/Sxc

Komentiraj

*