Elektronički otpad i kamo s njim

Svijetom je zavladala komunikacijska revolucija. Ekstaza komunikacije, kako je danas nazivaju neki mudri ljudi. Zrak oko vas vibrira zračenjima, nevidljvim električnim impulsima, nulama i jedinicama i bestjelesnim glasovima koji žele samo jedno. Žele komunicirati, podijeliti svoje mišljenje sa svijetom, reći nešto čak i ako nemaju ništa za reći. Zašto? Samo zato jer mogu.

mobilni telefon

Mobilni telefon, Foto: imageegami/Shutterstock

Nije li čudno da što više prilika imamo za komunikaciju to ona postaje besmislenija i komunikacijski kanal je zakrčen raznim nepotrebnim mucicama iz kojih treba profiltrirati bitne informacije. Do tih betežinskih informacija ne bismo ni mogli doći da ne postoji elektronika tj. moderna čuda tehnike koja napreduju strelovitom brzinom, divljim galopom spram apsolutne uključenosti na mrežu.

Počeli smo sa glomaznim pomagalima koja su nam pomagala dogovarati osnovne stvari i to nam je pričinjavalo zadovoljstvo, no danas na svojim minijaturnim mobilnim telefonima ili laptopima debljine upaljača imamo čitav svijet na dlanu, Svaka informacija zauvijek je vaša i strpljivo čeka na mreži sve dok je ne zatrebate.

No što kada odlučimo zamjeniti naša komunikacijska sredstva. Kada je vrijeme da bacimo mobitel ili računalo, kuda tada s njima? Iako vam se čini da je to samo hrpa plastike i stakla elektronički otpad izuzetno je opasan ne odloži li se pravilno. Jjste li svjesni da bi današnji mobitel bačen u običan nerazvrstani otpad sutra mogao biti otrov koji ćete udahnuti. Svake godine baca se oko 130 milijuna mobitela i oko 50 milijuna računalnih monitora.

Unutar ovog otpada nalaze se olovo, litij, cink, bakar i živa koji truju zrak ako dospiju na običan otpad koji se spaljuje. Stoga dobro razmislite sljedeći puta kada odbacujete telefon koji vam je bio vjeran pratitelj. Odnesite sav elektronički otpad na organizirana reciklažna odlagališta gdje će on dalje biti adekvatno i odgovorno zbrinut.

Možda ovo čitate na računalu, tabletu ili mobitelu, dakle informacija je doprijela do vas na neki način. Ovo što sada znate obvezuje vas da sljedeći puta jednostavno učinite bolje jer poanta informacije jest da ima moć promijeniti stanje unutar sustava, u ovom slučaju vašeg odnosa spram elektroničkog otpada. Nastavite i dalje komunicirati u demokraciji znanja, naučite svaki dan nešto novo i budite bolji no jučer.

Autor: L.K.

Komentiraj

*