Divlji šipak – ljekovita svojstva i uporaba

Divlji šipak pripada rodu ruža i jedna je od najstarijih biljaka koja se koristi u prirodnom liječenu i prehrani. Najpoznatiji je čaj od šipka, iako se osim plodova, mogu koristiti i cvjetovi i lišće u svrhu liječenja. Još se zove i pasja ruža i to zbog vjerovanja u doba Rimskog carstva da je učinkovit u liječenju bjesnoće. Još od starih vremena od šipka se pripremaju zdravi i ukusni pripravci čija je najveća dobrobit velika količina vitamina C koja se ne uništava niti kuhanjem. Tako su se u smočnicama naših baka često mogli naći džemovi, marmelade, vina i likeri od šipka.

plodovi-sipka

Divlji šipak raste u grmovima, na rubnim dijelovima šuma i općenito na područjima koja su pomalo zapuštena. Krase ga svijetlocrveni plodovi koji se skupljaju krajem ljeta kada su još jako tvrdi. Tada ih je potrebno osušiti i to na temperaturi do 50 Celzijevih stupnjeva. Osim što se koristi u prehrani, ulje šipka je vrlo cijenjeno u njezi kože, a poznatije je pod imenom ulje plodova divlje ruže. Plodovi šipka mogu se koristiti bez sjemenaka ili sa sjemenkama.

U obiteljima se najčešće koristi čaj od šipka koji je poznat po svojem kiselo-slatkom okusu. Odlično je prirodno sredstvo za liječenje gripe i prehlade i to zbog velikog broja vitamina koje posjeduje. Ističu se vitamini C, D, P, K, B1, B2, B3, ali i velike količine minerala poput željeza, selena, natrija, mangana te nešto manje kalija, magnezija, sumpora, fosfora i silicija.

Ljekovita svojstva šipka

Divlji šipak ima velik broj dobrobiti na organizam od kojih se ističe:

  • jačanje imuniteta
  • čišćenje krvi
  • sprječavanje slabosti
  • poticanje probave
  • liječenje bolesti bubrega
  • eliminiranje proljetnog umora
  • reguliranje hormona
  • zaštita od virusa i bakterija

Od divljeg šipka se mogu pripremiti brojne slastice i pripravci koji su idealni za korištenje u dugim zimskim mjesecima kod pada imuniteta. Žene će sigurno posegnuti za uljem ploda divlje ruže koje će im vratiti mladost, svježinu i blistavi izgled kože.

Iako su istraživanja pokazala da se askorbinska kiselina (vitamin C) ne gubi kuhanje šipka, već se čak i povećava, ipak treba pripaziti na to da se plodovi šipka iskoriste u roku od godine dana od berbe. Dužim čuvanjem šipka, količina askorbinske kiseline se znatno smanjuje.

Autor: M.L., Foto: freeimages

Komentiraj

*