Organski insekticidi

Pošto su kukci važna karika ekosustava, iako nam nisu omiljeni, moramo naučiti kako jednostavno možemo izbjeći njihovu eliminaciju. Živite li u kućanstvu u kojem borave kućni ljubimci i djeca trebali biste posebnu pozornost posvetiti organskim insekticidima koji su sigurni i netoksični za njih. U nastavku vam donosimo koje sve proizvode možete sigurno koristiti u blizini djece i vaših kućnih ljubimaca.

sprej-protiv-insekata

Ulje nima

Ulje nima dobiva se iz drveta nima, a već se stoljećima koristi u organskom uzgoju kako za zdravlje i ljepotu tako i kao organski insekticid. Ono se može sigurno raspršiti unutar kuće, oko vratiju ili po drvenim podovima, a djeluje tako da odbija insekte. Onemogućava njihovo hranjenje, rast i razmnožavanje.

Ulje češnjaka

Ulje češnjaka možete napraviti i sami u svom domu i to tako da svježi češnjak ostavite namočen u vodi tri tjedna ili ga kratko prokuhajte pa istisnite. Dobivenu tekućinu raspršite unutar i izvan kuće, oko vratiju i po drvenim podovima kako biste spriječili ulazak brojnim insektima.

Mješavina esencijalnih ulja

Mješavine esencijalnih ulja odbijaju sve vrste insekata i to uključujući puzeće, leteće i gmižuće kukce. Možete ih sigurno raspršiti unutar svog doma, a sigurni su i za korištenje na kožu. Odlična ideja je da ih na vunenoj vati ostavite u nekim dijelovima svog doma kao prevenciju protiv insekata. Najbolja esencijalna ulja koja djeluju kao organski insekticidi su ulje lavande, peperminta, eukaliptusovo ulje te ulje limunove trave.

Kremena zemlja

Kremena zemlja je ustvari sedimentni kamen koji se sastoji od fosiliziranih dijelova algi. Dolazi u usitnjenom obliku, a radi se o organskom insekticidu koji djeluje tako da dehidrira insekte. Bit će dobar s paukovima, mravima, žoharima, puževima i ostalim insekticidima, a može se raspršiti svuda gdje su insekticidi najučestaliji. Također, koristi se i kao sprej, a tada se miješa s vodom. Kremena zemlja može uništiti i korisne insekte pa morate biti jako oprezni kod njezine uporabe.

Iako borna kiselina nije organski insekticid, ako imate velikih problema s nekim insekticidima kao što su žohari ona bi mogla biti učinkovita, a uz to i sigurnija za uporabu nego kemijsko sredstvo. Bornu kiselinu pomiješajte sa šećerom i biljnom masti tako da dobijete malo veću lopticu. Napravljene kuglice spremite na mjesta na kojima se insekti pojavljuju, kao što su donji dijelovi kuhinje, iza hladnjaka, u kupaonici i drugdje.

U trgovinama zdrave hrane mogu se kupiti i ekološka sredstva za čišćenje i održavanje kućanstva pa tako i organski insekticidi. Mi vam savjetujemo da prije kupnje takvih sredstava dobro pročitate sastav proizvoda te upute za korištenje kako biste vi i vaša obitelj bili sigurni. Ako nešto u deklaraciji proizvoda ima naziv da je organsko ne znači da je i sigurno za korištenje u blizini djece i kućnih ljubimaca.

Autor: M.L., Foto: andrea crisante/Shutterstock

Komentiraj

*