Mljet, najšumovitiji otok Jadrana

Neki će reći kako je naljepši i najšumovitiji otok na Jadranu upravo Mljet. Teško je u nekoliko rečenica opisati posebnost ovog otoka koji se smatra jednim od najvećih otoka u južnom dijelu Dalmacije i najistočnijim od velikih otoka. Mljet se nalazi na popularnoj lokaciji u neposrednoj blizini Dubrovnika, Korčule i Elafita.

otok mljet

Najveća vrijednost otoka leži u velikoj površini šuma oko 70 % dok je u nacionalnom parku pokrivenost oko 90 % zbog čega ga mnogi zovu najšumovitijim otokom na Jadranu. Mnogi zaljubljenici u prirodu vole dolaziti na Mljet jer na njemu još uvijek postoje velika područja netaknute prirode.

Ovdje je ekološka svijest na visokom nivou, pa se isto ponašanje očekuje i od posjetitelja koji dolaze raznim brodovima. Nacionalni park je posebna dragocjenost koju treba čuvati i zato su na tom dijelu otoka provedene mnoge mjere restrikcije, kako slučajno ne bi došlo do nesreće koja bi mogla ugroziti prirodnu ljepotu otoka.

Na otoku se provode razne akcije kako bi se sačuvao okoliš kao što su akcije čišćenja plaža te skupljanja krupnog otpada. Na otoku je zabranjeno kampiranje, ribolov u Malom i Velikom jezeru, ronjenje u jezerima, paljenje vatre na otvorenom području te kretanje unutar Nacionalnog parka Mljet noću.

Otok Mljet se odlikuje blagim zimama, suhim ljetima i sredozemnom klimom s 2500 sunčanih sati što ga pored Hvara čini jednim od naših najsunčanijih otoka. Bogato kulturno naslijeđe na svakom koraku, čisto more i jezera čine Mljet pravim djelićem raja na kojem barem na trenutak možete ostaviti sve svoje probleme.

Mljet je kao stvoren za sve one koji se ne vole samo izležavati na plažama. Tamo svoje vrijeme možete ispuniti planinarenjem, šetnjom po uređenim stazama te vožnjom u kajaku i kanuu. Čarolija prirodnih uvala, pješčanih plaža, domaćih specijaliteta i mističnih špilja učinit će vaš odmor nezaboravnim.

Na otoku postoji velik broj uvala gdje se možete skloniti od buke i gužve te uživati okruženi samo prekrasnom prirodom i čistim morem. Garma, Sobra i Polače, Prožura, Okuklje i Sutmiholjska predstavljaju uvale u kojima možete pronaći skrovište iz snova. Otok Mljet je rezerviran samo za zaljubljenike u prirodu.

Autor: S.Š., Foto: OPIS Zagreb/Shutterstock

Komentiraj

*